Tegenwoordig is het gekker als je geen enkele vorm van social media hebt dan dat je dat wel hebt. Instagram, Facebook, Twitter en TikTok zijn allemaal voorbeelden van social media die invloed kunnen hebben op jou als mens. Dit was in eerste instantie natuurlijk niet de bedoeling van al deze platformen, maar is toch wel een beetje aan het gebeuren. Hoe kan dit nou toch zo ver gekomen zijn en wat kunnen we er nu nog aan veranderen?
Een slecht zelfbeeld
We weten al langer dat iemands zelfbeeld belangrijke consequenties heeft voor zijn welzijn en gezondheid. Jongeren de erg veel belang hechten aan het eigen uiterlijk en daar negatief over denken, zijn vaker ook geestelijk minder gezond. Hoe je over je uiterlijk denkt heeft dus invloed op je welzijn. Door de komst van social media vergelijken we onszelf meer met anderen dan ooit. Vergelijken is menselijk, we kunnen niet anders. Om te functioneren als mens is het nodig om te weten waar we staan ten opzichte van de rest. Horen we er nog bij? Door al die jaloersmakende plaatjes en stories is het niet gek dat je soms in je eigen leven het gevoel hebt dat je iets mist. Er is zelfs een term voor dit verschijnsel: Fear of Missing Out (FOMO). Ook uiterlijk blijkt een belangrijk aspect te zijn waarop gebruikers elkaar beoordelen. De opmerkingen die mensen krijgen over hun uiterlijk kunnen druk uitoefenen om zich te vergelijken aan de heersende schoonheidsidealen. Aangezien de meerderheid van de mensen niet voldoet aan deze idealen – we zien er in bikini niet allemaal uit als Doutzen Kroes – zou dit kunnen leiden tot grotere lichaamsontevredenheid en dit is natuurlijk niet de bedoeling van social media.
Je zelfbeeld verbeteren
Het is belangrijk om te beseffen dat de doelen van app-ontwikkelaars voor sociale media nooit in lijn zijn met de doelen van hun gebruikers. Het zijn tenslotte allemaal miljardenbedrijven, met als enig primair doel het maximaliseren van hun winst. Het enige wat zij willen is dat jij zo veel mogelijk tijd op hun app doorbrengt. Laat je dus vooral niet meeslepen door al je apps op je telefoon. Focus op je eigen doelen en ga daar vol voor! Maar soms kan social media je ook op bepaalde mooie inzichten brengen en kan er een hele wereld voor je open gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Haartransplantatie Istanbul waar je door een bepaalde influencer op komt! Zij kunnen dan bijvoorbeeld hun ervaringen met je delen en de Haartransplantatie kosten duidelijker maken voor je. Het is dus ook zeker niet altijd zo slecht voor je zelfbeeld als hierboven besproken. Je kan er ook hele mooie dingen uithalen!